Motivul nr. 1 pentru care atragi acelasi tip de relatii in viata ta

 

Ti s-a intimplat sa repeti acelasi tip de relatie de mai multe ori?

Personal mi s-a intimplat acest lucru de nenumarate ori, semn clar ca Viata tot incerca sa ma invete ceva si eu nu dadeam semne ca inteleg mesajul.

In ultima vreme ma uit cu atentie in jurul meu si mi se intimpla sa observ acelasi lucru – cum foarte multi oameni atrag acelasi tip de relatii in vietile lor. Unora le plac persoanele incapabile de angajament (stiti genul acela de barbat care cand aude cuvintul “committment” nu mai suna cateva zile…), altii sunt atrasi de persoane abuzive emotional. La un moment dat ajungi sa crezi ca este imposibil sa ai o relatie fericita si sanatoasa, insa lucrurile nu stau nici pe departe asa.

Oamenii au tendinta sa se invinovateasca si sa-si puna intrebarea fireasca :

“E ceva ce nu e in regula cu mine? De ce ma pun mereu in astfel de situatii?”

 

TOTUL E IN REGULA CU TINE

Daca pana acum ti-ai pus astfel de intrebari legate de viata ta, afla ca nu e nimic in neregula cu tine.

Sa tot repeti acelasi pattern nu este nici greseala ta, nici vreo karma negativa sau vreo pedeapsa pentru ceva ce faci gresit. Pornind de la tot ceea ce traiesti inca din copilarie pana azi, felul in care te comporti si tot ceea ce traiesti are un sens perfect. Afla ca nu esti singura persoana intr-o astfel de situatie.

Esti suma acelor “EU-uri” care nu sunt intotdeauna in acord cu obiectivele si dorintele tale. Daca nu ti-ai primit portia de iubire neconditionata si acceptare in copilarie, acel EU al copilului ranit este prezent energetic in interiorul tau. Partea adulta din tine stie exact ce fel de relatii vrei sa ai cu adevarat, insa copilul mic din tine vrea cu totul altceva si se cam opune planurilor tale.

 

INTELEGE MESAJUL DE LA COPILUL INTERIOR

Copilul interior a ales relatiile de pana acum cu scopul de a te ajuta sa descoperi ceva foarte specific despre tine. El sau ea incearca sa-si dovedeasca valoarea pentru a putea fi iubit. El/ea face acest lucru alegand acele persoane care la inceput au respins-o sau i-au transmis in mod subtil ca nu e suficient de buna. Ani de zile copilul tau interior a crezut ca trebuie  “sa faca totul bine” pentru a castiga iubirea acestei persoane, avind in minte ca doar asa poate obtine acea iubire de care intotdeauna a avut nevoie. Fiind singura strategie pe care copilul o stie, prin urmare o si aplica mereu si mereu, fara rezultatul dorit.

In ceea ce ma priveste, am trecut prin acest tip de experienta de cateva ori la job. Incercand sa fac lucrurile perfect pentru a fi pe placul sefilor mei, ii faceam sa creada ca doresc sa ma afirm peste masura… chiar daca eu pur si simplu repetam ceea ce invatasem in copilarie din relatia cu tatal meu – ca trebuie sa fiu cea mai buna in orice imprejurare. Cand am inteles ca sunt foarte OK asa cum sunt, intreaga perspectiva asupra vietii mele s-a schimbat.

Presupunind ca esti atrasa in mod inexplicabil de barbati indisponibili emotional, este foarte probabil ca o persoana pe care ai iubit-o mult in copilarie n-a fost disponibila cu adevarat pentru tine. Poate ca nu ai primit atentia si validarea de care ai avut nevoie…insa copilul din tine a tot incercat. Aveai nevoie sa-ti dovedesti ca meriti sa fii iubit(a), crezind ca daca rezolvi acest lucru intreaga ta existenta este validata.

Copilul interior s-a comportat la fel si in relatiile romantice incercand sa dovedeasca ca totul este okay.

Poate ca tu insuti te-ai simtit atras de oameni care au devenit dependenti de tine dupa ce au trecut prin crize financiare si de sanatate si tu ai fost cel care a avut grija de cel de langa el in relatii. Este foarte posibil ca atunci cand erai copil ai invatat sa fii de folos oamenilor de langa tine, pentru a fi apreciat de ei. Poate ca te simteai ignorat daca nu erai de folos celor din jurul tau. Copilul tau interior simte ca doar atunci cand este intr-o relatie cu cineva care are nevoie de ajutor, are un scop si este merita sa fie iubit.

Un bun prieten functioneaza conform pattern-ului de mai sus – este intr-o permanenta cautare de relatii, dorind sa fie de folos femeilor pe care le intilneste… insa doar pe termen scurt. Le suna zilnic, le asculta ore in sir, investeste timp si atentie cateva luni. Simte ca are un scop si merita sa fie iubit…Totusi, cuvantul “angajament” il sperie, preferind “noi inceputuri”, pe care le eticheteaza ca validari ale propriei sale “masculinitati”. In esenta, evita sa se cunoasca cu adevarat, sa se imprieteneasca cu copilul sau interior si sa-si puna obiectivele si dorintele intr-un acord perfect.

 

OBSERVI CUM FUNCTIONEAZA ACEST PROGRAM ?

Daca te simti atras de oameni care te abuzeaza emotional, inseamna ca exista in interiorul tau o credinta care spune: ” Daca gasesc o persoana abuziva care sa ma aprobe si sa ma iubeasca inseamna ca in sfarsit sunt okay”. Poate ca niciodata n-ai primit iubirea si atentia din partea parintelui abuziv si acum copilul tau interior cauta si alege parteneri la fel de abuzivi.

Pare lipsit de sens, insa aminteste-ti este vorba de EU-l copil. El sau ea nu are capacitatea de a rationa sau folosi modul de gandire logic al adultului.

CUM POTI SCHIMBA PROGRAMUL?

 

De indata ce devii constient ca rulezi un astfel de program… si multi dintre noi o fac, munca ta spirituala prespune sa dezvolti compasiunea pentru acea parte din tine care ar face orice pentru a-si dovedi valoarea printr-o relatie imposibila. Munca ta inseamna sa incepi sa-ti te imprietenesti cu copilul interior.

copil1

Copilul tau interior trebuie sa stie ca este intreg, frumos si demn de a fi iubit exact asa cum este in acest moment. Nu are nimic de vindecat, reparat sau de vreo schimbare pentru a merita sa fie iubit. Nu are nevoie sa fie perfect in toate situatiile. Nu are nevoie sa dovedeasca absolut nimic.

Copilul tau interior nu-si cunoaste adevarata valoare pentru ca nimeni nu i-a acordat timp si explicat acest lucru. Daca invata ca merita iubit asa cum e, pattern-ul de a alege sa fie pe placul cuiva si sa-si dovedeasca astfel valoarea se va “alchimiza”/dizolva. Poti schimba acest pattern cu rabdare, iubire si dialoguri interne frecvente cu “micutul din interiorul tau”. Aceste conversatii pline de iubire au puterea sa-ti schimbe radical viata.

Fac toate aceste afirmatii in cunostiinta de cauza prin prisma propriei mele experiente de viata precum si a povestilor de viata ale oamenilor pe care i-am cunoscut. Am lucrat si lucrez cu emotii, trairi, ganduri si senzatii. Le-am procesat, sortat, etichetat… M-am imprietenit cu copilul meu interior, pentru a crea alte tipuri de relatii in toate planurile vietii mele, pentru ca la randul meu am atras suficiente relatii imposibile.

Solutia pentru a vindeca pattern-urile nesanatoase se numeste iubire de sine si acceptare.

Cand copilul interior ranit se intilneste cu tine – adultul de azi, care il iubeste si onoreaza pentru ceea ce este el cu adevarat, se produce cea mai autentica dintre intilnirile cu Viata, bazata pe decizii sanatoase si relatii pe care le alegi in mod constient. Accepta-te, onoreaza-te si iubeste-te asa cum esti si vei trai o alta Viata !

 

Articol inspirat de – J. McKay “The reason #1 you attract the same kind of relations”/completat cu exemple din propria experienta