Motivatie = Energie pentru a cuceri lumea

Exista oameni care se trezesc in fiecare dimineata cu zambetul pe buze gata sa cuceresca lumea. Simt ca nimic nu le sta in cale si gasesc resurse in fiecare moment pentru a da nastere viselor, planurilor si dorintelor de tot felul. Facind parte din aceasta categorie, vorbesc in cunostiinta de cauza. Intotdeauna am fost genul de persoana activa, alerta, cu multe resurse interioare. In ultima vreme invat lectia relaxarii si a conectarii interioare cu scopul clar de a crea un nou echilibru, necesar in aceasta etapa de viata.

In lumea corporate acest tip de energie pentru a cuceri lumea se numeste simplu motivatie. Motivatia este mobilul energizant, dinamogen care ne sustine si orienteaza actiunea in directia stabilita.

In esenta, motivatia nu este un scop in sine ci un element primordial pentru cei dornici de performanta in viata. Indiferent cum iti definesti scopul – succes in business, o noua relatie, sa fii in forma maxima sau sa participi la maraton, ai nevoie de aceasta sursa de combustibil ce te sustine spre urmatorul nivel de performanta.

Stiu scopul, vreau sa reusesc, totusi de cat combustibil as avea nevoie ma veti intreba. Avind in vedere ca psihologia este o stiinta ce se conduce dupa legi bine stabilite e cazul sa va povestesc despre o lege – legea optimum-ului motivational.

Legea ne spune ca relatia dintre intensitatea motivatiei si nivelul de performanta este dependenta de dificultatea sarcinii. Cu cat intre cele doua exista corespondenta, cu atit performanta este mai buna. Cu cat dificultatea sarcinii este perceputa corect, optimum-ul consta intr-o relatie de corespondenta intre cele 2 dimensiuni.

Cand dificultatea este perceputa incorect avem 2 situatii:

  • in caz de sub-apreciere, apare sub-motivatia=> deficit energetic care duce la nerealizarea sarcinii
  • in caz de supra-apreciere, apare supra-motivatia => surplus de energie care poate duce la dezorganizare, stress sau la cheltuirea energiei inainte de a incepe treaba propru-zis.

Pe masura ce ne antrenam pentru o perceptie corecta a sarcinii si “simtim” intensitatea motivatiei tinind cont ca emotia, anxietatea si frica cresc motivatia – reusim sa definim cu claritate OPTIMUM-ul motivational si ne alimentam cu energie de calitate.

Energizati, pornim la drum gata pregatiti sa cucerim lumea si sa ne intilnim cu Viata !