4 pasi spre increderea in tine

Vazind cit te mult v-a placut postarea mea de ieri 13 lectii despre incredere si iubire de sine, m-am gandit sa continui sa dezvolt subiectul. In ceea ce ma priveste, marturisesc ca tema increderii si stimei de sine ma preocupa de ani buni si dupa mult research, scriituri pentru examenul de life coach si experiente proprii, pot spune ca la capitolul asta am avansat serios. Traiesc aici si acum si cu resursele pe care le am, interioare si exterioare fac tot posibilul sa evoluez pe toate planurile.

Pana la urma, cu totii vrem sa fim admirati, acceptati si recunoscuti pentru ceea ce suntem si mai ales ceea facem. Pe de alta parte foarte multi dintre noi cheltuim multa energie îngrijindu-ne in priviinta a ceea ce altii cred despre noi. Probabil ca nu constientizam acest fapt insa acest tip de gimnastică mentala nu face decit sa ne induca semne de intrebare legate de propria valoare si sa ne mute atenţia de la actiunile noastre curente.

Mai jos, iata 4 pasi importanti in calea construirii încrederii in tine, ce te vor determina sa-ti pese mai putin de ceea ce altii cred despre tine si sa te ajute sa-ti construiesti relatii sanatoase si fericite:

1. Intelege de ce iti pasa

Pentru a rupe lantul slăbiciunilor este important sa stii de unde vine energia. Traim intr-o societate ce pune pret pe “a avea”. Din acest motiv, inca din primii ani ai vieţii suntem invatati cum trebuie sa ne purtam, cum sa ne imbracam, ce branduri ne reprezinta… fapt pentru care, a placea celor din jur si a fi acceptat de acestia devine o prioritate  pentru multi dintre noi.

In plus, social media a initiat un nou tip de concurs de popularitate, lucruri de tipul “citi prieteni am pe facebook, cite like-uri primesc posturile mele” un mod de a te valida in mod public si la vedere. Incet, încet devii stresat de imaginea ta offline si online incercind sa detii controlul in fiecare moment.

“Daca vrem sa ne simtim bine in propria piele, a sosit momentul sa ne eliberăm de acest tip de conditionare sociala” – zic eu incercind sa incep un week-end detox fara carne, zahar si Facebook.

 2. Repeta zilnic de citeva ori: “ce cred altii despre mine este treaba lor

Ori de fie ori iti pasa de ceea ce cred altii despre tine risti sa te ataşezi de “acel ceva”, mai presus de controlul tau. In fapt, tu nu ai NICIUN CONTROL legat de ceea ce altii gândesc si spun despre tine. Poti actiona cu bune intentii sau poti fi de-a dreptul ridicol, pana la urma nu ai niciun control asupra gândurilor si vorbelor celor cu care interactionezi. Nu ai niciun control legat de modul in care oamenii raspund acţiunilor tale. Partea pozitiva este ca si reciproca este adevarata 🙂

Credinta ca poti stapini sau controla opiniile oamenilor porneste din propriul EGO. Realitatea este ca ceea ce cred altii despre tine, nu e treaba ta. Stop, pauza…accepta perspectiva si descopera cum te simti imediat ce rostesti mantra de mai sus … Observa daca simti vreun tip de rezistenta din parea ego ului tau. OK, nu te ingrijora, e normal…

 3. Focus pe ceva pozitiv

Aceasta noua perspectiva iti eliberează o grămada de timp si energie pentru a putea trai in prezent si a experimenta starea de flow autentic. In sfârsit ai scapat de griji de genul “daca fac asta” sau “daca  cumpara x”voi primi Like. Nu iti mai pasa daca oamenii vorbesc despre tine deschis sau pe la spate…

Respira, repeta mantra si direcţioneaza-ti energia in exces spre actiuni pozitive – pasiuni, activitati care iti fac placere. Este timpul sa aduci creativitate in viata ta in forma care te reprezintă cu adevarat – arta, dans, muzica…te vei simti o splendida stare de fericire si eliberare.

 4. Practica zilnic iubirea si acceptarea de sine

Atunci cind traieste si creezi din perspectiva iubirii si acceptării, stii ca ceea ce oamenii fac, spun si gândesc despre tine nu are legatura cu tine ci doar cu propria lor persoana. Daca ceva nu iti place, poti sa te indepartezi de ei, stiind ca in sinea ta ai fost onest cu propria persoana. Practica zilnică a acţiunilor ce te fac sa te iubeşti si sa te accepti reprezinta cheia pentru a te elibera de atasamentul legat de rezultat si a mentine relaţii sanatoase ai fericite.

Călătoria catre un sine plin de incredere include meditaţie, respiratie, yoga, hrana sanatoasa, timp petrecut in natura si activitati creative. Indiferent de ceea ce alegi sa faci, este important sa-ti aduci zilnic aminte cit de mult te iubesti. Cu cit simti mai multa iubire si acceptare de bine cu atit ai sansa sa atragi mai mult in viata ta.

Cele de mai sus arata mai mult a misiune de viata si nu a transformare petrecuta peste noapte, asa ca ierta-te daca din cind in cind revii in cercul vicios din care incerci cumva sa ieşi. Calea pe care ai ales sa o urmezi este una de vindecare interna si crestere, iar atitudinea celor din jur este doar o reflectare a lor insisi…. Prin urmare, mergi pe drumul tau.

Lumina din mine saluta lumina din tine… Namaste!

 PS Ca sa vedeti ca sincronicitatile sunt posibile….dupa ce am terminat de scris rândurile de mai sus, am citit urmatoarele cuvinte in newsletterul de la Neil Walsh

Daca vrei sa faci ceva pentru ca sa te aprobe cineva, ai putea, foarte bine sa nu mai faci deloc!