Managementul timpului vs. managementul energiei

 

Ani la rând am funcţionat în paradigma – agendă/time management – activitate asiduă, multă acţiune, dinamism şi competiţie. Evident, am participat la câteva cursuri de time management şi am pus în practică modalităţi concrete de administrare a timpului. Cu toate că trăiam alert, reuşeam să fac destule lucruri şi întotdeauna găseam timp pentru artă, sport, călătorii, fapt ce îmi crea senzaţia că viaţa mea cunoaşte o oarecare formă de echilbru.

Într-o lume în care “n-am timp” este pe buzele a peste 90% dintre semeni, eu am decis să mă încadrez în cei 10%. Se pare ca mi-a plăcut întotdeauna să fiu împotriva curentului, să refuz să mă conformez regulilor stricte, nefiind totuşi vreo rebelă incurabila. Aleg să spun “am timp” pentru că aleg sa traiesc în abundenţă. Am timp pentru sănătatea mea, pentru relaţiile cu sens, pentru proiectele care îmi dau aripi şi pentru oamenii care mă valorizează şi care merită pe deplin prezenţa mea. Timpul este o resursă valoroasa şi mai ales… ireversibila. Când nu îl folosim corespunzator se cheamă ca îl irosim – cu oameni nepotriviţi, în proiectele altora… şi este timpul sa revenim pe propria noastra cale, pe care suntem chemaţi să o parcurgem cu focus şi energie.

Provocarea noastra ca oameni ai acestor timpuri foarte zgomotoase este să gasim timp şi energie pentru a ne ocupa de munca noastra şi a dezvolta relaţii armonioase şi securizante, de iubire, prietenie şi colaborare. Atât şi nimic mai mult. Dacă reuşim să facem aceste lucruri conştient şi cu discernământ ajungem să trăim o viaţă cu echilibru şi sens.

Atunci când ne cunoaştem cu adevărat, multiple aspecte diferite ale fiinţei noastre se întrepătrund şi asemeni unor piese de puzzle ajung să formeze persoana care suntem. Poţi să munceşti şi să te joci, să te odihneşti şi să consumi energie, să te conectezi la corpul şi sufletul tau, să traieşti momente de profundă bucurie şi adâncă tristeţe. Este normal şi firesc să-ţi simţi toată paleta de emoţii şi să te împrieteneşti cu toate gândurile tale.

Echilibrul este acea stare pe care o atingi când aspectele vieţii tale şi Sinele tău sunt în armonie. Trăieşti o stare de fluiditate ce determina echilibru şi rezonanţă. Echilibrul este necesar pentru a trai o viaţă plină de satisfacţii, energie şi bucurie însă TU esti acela care defineşte termenul de echilibru. Pe scurt, fiecare cu… echilibrul său 🙂

Pentru a ajunge la echilibru este important să evaluezi ce este cu adevărat important pentru tine. Provocările vieţii cotidiene ne imping spre alegeri ce conduc mai degrabă la dezechilibru şi au un efect negativ asupra obiceiurilor, relaţiilor, sănătaţii şi carierei. Primul pas în crearea unui stil de viaţă echilibrat, este să învăţăm să alegem conştient şi cu mult discernăment cât timp şi energie alocăm fiecarei arii din viaţa noastră.

Pentru că îmi plac poveştile şi sunt îndragostită de metafore îţi propun un joc: imaginează-ţi că viaţa ta e o casa cu multe camere. Desenează această casă, alocă fiecarei arii din viaţa ta o cameră; marimea camerei este în acord cu importanţa pe care o dai acelui aspect din viaţa ta. Poţi include aspecte precum: familia, timpul cu tine, activităţi pentru semeni, dieta sanatoasă, “plăceri vinovate”, sport şi dezvoltare personala. În acest mod poţi descoperi ce aspecte din viaţa ta îţi “manâncă” timpul, energia, presupun efort şi îţi consuma resurse importante care în mod normal ar trebui să-ţi hrănească alte aspecte din viaţă.

Vei alege astfel să petreci mai puţin timp cu acele activităţi şi să-ţi dedici timp făcând ceea ce este relevant şi primordial pentru tine. “Fă mai mult din ceea ce functionează şi e important pentru tine şi lasă deoparte (sau redu) ceea ce nu funcţionează”.

Viaţă frumoasa şi echilibrată te aduce în acea stare în care ştii că ai timp şi energie pentru obligatii şi plăceri, timp pentru o viaţă cu sens în care te simţi răsplatit. Dacă aş fi un artist, aş avea nevoie de multe nuanţe pentru a picta “echilibrul’ în toată grandoarea şi frumuseţea sa. Aparent, a gasi echilibrul pare o muncă de sisif pe care puţini se încumetă să o facă de unii singuri, necesitând  adeseori “însoţirea” unui specialist. Pentru mulţi semeni, echilibrul pare un gen de misiune imposibila şi nici măcar nu-şi mai propun să-l mai caute vreodată, considerându-l ceva demodat şi greu de integrat în aceste vremuri…

Totuşi, ceea ce ştiu şi susţin cu ardoare este următorul fapt – a trai o viaţă în echilibru este singura cale de a atinge un sens profund de fericire, vitalitate şi implinire ! Şi cum viaţa e doar una, acum este momentul să învăţăm  cum să ne administrăm cele mai valoroase “resurse”: timpul şi energia !