Spune-mi o poveste

Fiecare dintre noi are o poveste.
Tu alegi cui vrei sa o spui – poate vrei sa o publici sau sa o spui doar familiei tale;
Indiferent ce cale alegi, da-ti voie sa fii ascultat
Povestile exista de cand lumea si pamantul, transmise din generatie in generatie din stramosi catre nepoti. In copilarie, cu totii traim bucuria imensa de a asculta povesti si de a descoperi o lume frumoasa si totusi ireala. La un moment dat, ajungem sa fim protagonistii propriului nostru scenariu de viata. Astazi, n-am sa intru in detalii gen analiza tranzactionala sau tehnici narative din psihoterapie (atat de dragi, de altfel).

Unii dintre noi decidem sa pasim pe drumul eroului sau al eroinei si sa traim experientele la care sufletul viseaza. Cand esti in cautare de subiecte, senzatii, trairi si experiente, Viata iti da in mod sigur astfel de ocazii. La un moment dat, simtim in sufletul nostru o dorinta uriasa de a spune si altora povestea noastra.

Sa scrii intr-un jurnal doar al tau, sa scrii pentru oamenii dragi sau sa publici o carte – iata un mod prin care sufletul gaseste calea de a castiga perspectiva legata de propriile experiente si de a se exprima intr-un mod unica. Este un mod benefic de auto-cunoastere, cu rol terapeutic evident.

Cu totii am trait sentimente si evenimente in vietile noastre pe care suntem dornici sa le punem pe hartie. Cand sufletul isi cere acest drept… te pui pe treaba. La inceput scrii intr-un jurnal… doar al tau. Cand dorinta de a-ti spune povestea este mai mare decat abilitatile tale scriitoricesti, inveti tehnici de scriere creativa si dai forma corespunzatoare visului tau. A-ti scrie povestea si a te arata lumii tu cel adevarat cere ceva efort. Amintirile tale se transforma in scene descriptive, sunete si parfumuri ce pot parea la prima vedere ca lipsite de conexiune sau incomplete. Totusi, cu siguranta posezi acel “je ne sais quoi” care te ajuta sa dai o forma unica povestilor tale de viata.

Cand iti pui pe hartie povestea ajungi sa-ti intelegi in profunzime propriile experiente. Mai mult decat atit, atunci  cand termini de scris, esti surprins de ceea ce ai realizat. Poti include in povestea ta – aspecte din viata ta, in “doza” aleasa de tine. Cand iti scrii povestea ai noi momente de ahha, wow si of, explorezi noi sensuri, iti descoperi propria identitate si iti proiectezi viitorul – prin intermediul cuvintelor.

Permite scrisului sa te ghideze si scrie cat poti tu de adevarat. Nu te ingrijora ce vor crede ceilalti despre calatoria ta personala, despre stilul tau de a scrie si despre cuvintele pe care tu le folosesti. Cercetarea a aratat ca tehnicile narative (pe care le folosesc frecvent in Solution Focused Coaching) incarcate de sentimente si perceptii pot crea beneficii pe termen lung asupra starii de sanatate. In timp ce scrii, aminteste-ti sa ai compasiune pentru tine, in special cand scrii despre episoadele mai putin placute, poate chiar traumatice.

Daca esti tanar, simti cum fiecare experienta de viata te imbogateste, an dupa an. Cand scrii ai ocazia de a-i ajuta pe membrii familiei tale sa te cunoasca mai bine, pe vecini sa te aprecieze sau pe necunoscuti sa-si puna intrebari. Ai sanse mari de a-i sprijini pe oameni sa se inteleaga pe eu insisi mai bine, citind povestea ta de viata.

In lumea corporate, pe care am cunoscut-o foarte bine in cei 20 de ani corporatisti, am stiut ca un lider este un povestitor care cunoaste cu exactitate forta cuvintelor si mai ales ce emotii “degaja” discursul sau. Eram un lider-creator al unei povesti despre provocari, schimbare, energie, actiune, solutii, rezultate.

I-Am-A-Storyteller

Cum in viata nimic nu este pur intimplator. Acum cativa ani simteam cu ardoare ca vreau sa scriu o poveste. Dorinta era uriasa si… sufletul a stiut exact care este urmatorul pas. Asa s-a nascut “Pasind in Regatul Bucuriei” (inca disponibila pe www.oanastinga.com).

Dupa inca 2 ani aveam sa descopar forta terapeutica a tehnicilor narative (din consiliere psihologica si psiho-terapie) si sa-mi confirm inca o data ca eu si “scrisul” vom avea o relatie pe termen lung. Mi-ar placea sa devin un soi de povestitoare-cercetatoare, a la Brene Brown – tinind cont ca explorarea propriului suflet m-a condus spre ceea ce iubesc cu pasiune in acest moment. Pana la urma ce poate fi mai incantator decat a spune oamenilor povesti despre minte si suflet, sentimente, senzatii, pace sufleteasca, viata cu toate suisurile si coborasurile ei?

Simt ca pot folosi forta cuvintelor ca un dar tamaduitor care inspira si vindeca, totodata. Aleg sa creez si sa fiu prezenta in vietile celor au nevoie sa-si rescrie povestile intr-un mod autentic si creativ. Te voi intilni indiferent unde te-ai afla in acest moment, daca simti ca vrei si poti  sa alegi rolul de creator al propriei povesti de viata.

Exista in fiecare dintre noi un copil gata sa-si asume riscuri si sa exploreze noi moduri de a calatori prin viata.

Lumea intreaga e pregatita … spune-i o poveste !