CE TE MOTIVEAZA SA PIERZI KILOGRAME? (ep 1)

Despre diete probabil ca stim totul… sau aproape totul. Ori de cite ori auzim ca a aparut ceva nou, vreo carte, vreun regim de slabit, vreun supliment nutritiv de slabit sau vreun program de fitness care arde mai multe calorii – suntem gata sa aflam detaliile. In ceea ce priveste pierderea in greutate, motivatia este cheia. Informatiile sunt la dispozitia noastra in fiecare moment, alimentele sanatoase din piete si supermarket-uri la fel, cit despre optiunile de a face miscare sunt mai multe decit credem.

Din acest motiv consider ca motivatia este acel “je ne sais quoi” dorit de toata lumea si totusi detinut de relativ putini dintre noi. Cum iti gasesti motivatia sa incepi, sa continui la fel de motivat si in special sa ajungi la tinta pe care ti-o doresti?

CUM AJUNGEM LA ESENTA MOTIVATIEI PENTRU PIERDEREA IN GREUTATE

Studiile si propria experienta arata ca la doar 3-4 saptamini de la inceperea unui program pentru pierderea in greutate, 60% din participanti incep sa-si piarda motivatia. Chiar daca inceputul e ok si inregistreaza rezultate pozitive, pe parcurs acestia renunta sau cel putin “calca strimb” din lipsa de focus si auto-sabotare. Pierderea in greutate nu este neaparat o provocare la nivel fizic ci in primul rand o provocare la nivel mental.

Dar sa incepem cu definitia “motivarii” din DEX : “Motivatia inseamna totalitatea motivelor care determina o actiune sau un anumit tip de comportament – pe scurt motivul unei actiuni; ne da scop si ne creaza conditia/cadrul pentru a fi motivati.”
Haideti sa transpunem definitia de mai sus in cazul piederii in greutate si sa enumeram ce tip de actiuni ne conduc spre spre obiectivul dorit. Ca sa actionezi insemna ca in primul rand trebuie sa existe un obiectiv bine stabilit; prin urmare haideti sa definim “care este obiectivul tau?”

In acest caz nu este suficient sa spuneti “vreau sa pierd 10 sau 20 kilograme” ci sa definiti un scop foarte provocator. Intrebarea life coach-ului la care raspunsul necesita ceva timp de gandire este : “Care este motivul pentru care iti doresti cu adevarat sa pierzi kilograme?” La prima vedere pare o intrebare evident, simpla si banala insa daca inca te mai preocupa problema kilogramelor probabil ca n-ai dat inca raspunsul complet. Personal, am petrecut citeva ore bune pentru a gasi toate raspunsurile.

Care este motivul pentru care vrei sa pierzi kilograme?

Vrei sa ai mai  multa incredere in tine si sa iesi mai des in oras?
Vrei sa incapi in perechea favorita de jeansi?
Vrei sa ca sotul tau sa te considere senzational de sexy?
Vrei sa fii senzationala la intilnirea cu colegii de liceu care se apropie?
Cumva doctorul ti-a spus ca daca nu te apuci de un regim ai sanse sa faci diabet si vrei sa previi acest lucru?
Te-ai saturat sa te simti obosita si bolnava?

Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie limpede ca lumina zilei, prin urmare gandeste-te la toate motivele si pune-le pe hartie. Este primul pas in stabilirea OBIECTIVULUI.

Sa incepem sa lucram la prima jumatate a ecuatiei – partea despre “incepem sa actionam”. Dupa ce ti-ai clarificat obiectivul si l-ai pus pe hartie, cit de motivata te simti ca sa intri in actiune? Simti ceva emotii in interiorul tau? Simti ca te trage cineva de pe canapea? Te simti pregatita sa renunti la vechile obiceiuri si sa faci schimbari legate de dieta ta?
Daca nu te simti déjà gata de actiune inseamna ca mai ai de lucru la “DE CE”, pentru ca “DE CE-ul tau este fundamental pe care iti cladesti motivatia.
Sa va vand un pont : unele persoane sunt in mod natural motivate si atrase spre lucrurile placute (de exemplu – gandul ca vor arata very hot in rochia de vara, o intilnire mult asteptata, alergarea in parc in pantaloni scurti) in timp ce alte persoane sunt motivate de “fuga de DURERE/LUCRURI NEPLACUTE” precum posibilitatea de a ramine singure pentru totdeauna, un tratament medical, intilnirea cu colegii de liceu.

 Analizati fiecare motivatie si constientizati cum arata optiunea voastra: alergati spre PLACERE sau fugiti de DURERE/LUCRURI NEPLACUTE. In ceea ce priveste pierderea kilogramelor doar voi aveti raspunsul si trebuie sa va concentrati pe acesta. Scrieti absolut toate motivele pentru care incepeti un nou program si sunteti hotarite sa va mobilizati. Indrazniti si scrieti tot ceea ce va trece prin minte – este un pas important peste care nu putem trece. Acel ceva ce va da un SCOP ce reprezinta motorul ce va va misca inainte din momentul cind porniti la drum.

Povestea continua si maine…