Invata sa spui NU

Cand inveti sa te pui pe primul plan,
poate fi nevoie sa spui NU cuiva, pentru a-ti spune DA tie insuti
Cu totii cunoastem instructiunile insotitorilor de bord legate de masca de oxigen – inainte de a-i ajuta pe cei din jur, trebuie sa ne-o punem noua. Iata o metafora la indemana tuturor care ilustreaza perfect ce inseamna sa ai grija de tine.

Cineva foarte ironic spunea odata – “daca nu poti avea grija de tine, ai grja de altii”. Din nefericire, vad zilnic astfel de situatii – oamenii care habar n-au ce sa faca cu propria viata, dand sfaturi altora…

Asa am functionat si eu o mare parte din viata… inconstienta de propriul comportament… pana intr-o zi, cand am ales sa caut raspunsuri si sa-mi rescriu povestea de viata  :).

Avem sansa sa devenim experti in propria viata, daca vrem sa ne cunoastem prin introspectie, experiente cu sens, dialoguri terapeutice. Toate, presupun investii de energie, rabdare, acceptare si se petrec in afara zonei de confort. Daca alegi schimbarea, fii pregatit pentru ca nimic nu va mai fi la fel ca pana acum.

Daca ti se pare greu sau complicat, continua sa joci la categoria amatori plina copii nefericiti care nu se mai maturizeaza niciodata si accepta ca timpul trece oricum…

“Grija de sine” e primul pas spre o viata cu sens, cu relatii hranitoare, creativitate si frumusete. Insa cum prea putine situatii de viata au tenta dramatica a unei situatii de urgenta intr-un avion, multi sunt cei care amana partea cu grija de sine, etichetata de multi semeni drept egoism. Lucrurile pot da senzatia ca sunt OK pentru in ziua cand ne imbolnavim, suntem coplesiti, obositi si brusc simtim ca nu mai avem resurse de energie pentru a avea grija de oamenii importanti pentru noi. Abia atunci realizam ca ne lipseste rezerva de oxigen de care avem nevoie pentru a ne sustine. Incepem sa intelegem ca a avea grija de noi nu reprezinta nici egoism, nici vreo forma de rasfat nemeritat ci o practica normala. Timpul petrecut in mod placut la masaj, Therme, sala de dans sau in parc sunt un dar pe care fiecare dintre noi il merita pe deplin.

Cand te pui pe primul plan este nevoie sa spui cuiva NU pentru a-ti spune tie DA. Te-as incuraja sa-ti spui “Am grija de mine pentru a avea mai bine grija de altii” sau o mantra asemanatoare care te sustine in acest sens. “A avea grija de tine” nu inseamna neaparat o sumedenie de activitati consumatoare de timp ci mai degraba cateva ritualuri zilnice: jumatate de ora de meditatie dimineata sau seara, a scrie intr-un jurnal, plimbari in parc. Dusul sau baia zilnica pot deveni o sesiune de rasfat de jumatate de ora.

Indiferent ce decizi, fa-ti timp pentru sufletul tau si devino o prioritate in viata ta. Oxigenul de care ai nevoie este chiar in jurul tau, tot ce ai nevoie este ca cineva sa-ti reaminteasca ca e timpul sa respiri si sa te intilnesti cu Viata!