Dau, primesc, cer si refuz

 

Viata mi-a dat de toate pana acum. Si foarte bune si foarte rele… dehh, sunt om ca si voi si era firesc sa trec printr-o pleiada de situatii, senzatii, emotii, sentimente, stari… Stiu ce inseamna sa traiesti in dezechilibru. Stiu ca dupa dezechilibru urmeaza haos, dupa care urmeaza… vid. Daca ai taria si rabdarea sa parcurgi toate etapele, ai sanse reale sa ajungi la schimbare, focus si echilibru. De obicei, daca iti faci bine treaba la job primesti un bonus, nu-i asa? Eu am primit cateva bonusuri nepretuite de la Viata pentru care sunt recunoscatoare si sunt deschisa in continuare…

Ca sa fii in forma maxima mergi la sala, alergi, faci yoga, pilates, dans, bodyArt si evident maninci sanatos, stiintific eventual (povestim si despre nutritie, zilele urmatoare). Felul cum arati contribuie la starea ta de bine si la succesul tau in viata. Traim intr-o lume in care felul in care aratam ne influenteaza semnificativ viata… totusi pana la un punct. Suntem fiinte care respira, exista si comunica mult, mult de tot, mai mult ca niciodata.

In acesti ani, retelele sociale si tehnologia ne fac sa credem ca suntem cu totii conectati. Toata lumea se cunoaste cu toata lumea, ce mai… suntem o mare familie globala . Totusi, ceea ce conteaza cu adevarat sunt relatiile : de familie, de iubire, de munca… Cum le gestionam ? Cum am invatat…. daca am invatat. Daca n-am invatat inca, avem sansa in fiecare zi sa invatam si sa evoluam.

De ceva vreme, am aflat care sunt cei 4 “muschi” ai comunicarii si de atunci practic zilnic cele invatate. Stiu ca doar practica constienta si consistenta ma poate conduce la rezultate. Mai stiu si ca secretul este sa dezvolt cei 4 “muschi” in egala masura, pentru ca “intregul” sa fie unul armonios cu adevarat.

Echilibrul relatiilor noastre sta in buna constientizare a gesturilor si actiunilor noastre, in fiecare moment. Asemeni unui profesionist, invat sa jonglez cu cele 4 verbe importante – A DA, A CERE, A PRIMI, A REFUZA – esenta comunicarii in relatii.

 A DA – daca vreau sa creez abundenta, incep sa-mi folosesc darurilor personale, creez ceva nou. Fac acest gest neconditionat, pur si simplu pentru ca doresc, pentru ca merita, fiind vorba de o cauza justa sau de oameni cu care rezonez. Atit.

Am incetat sa dau peste masura celor care nu realizeaza valoarea darurilor primite… am facut acest lucru de nenumarate ori si… nu mai pot.

A CERE ”Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti şi vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide.”(Matei, 7-7,8)

Este important sa stim sa cerem ce am nevoie celor din jur. Am invatat sa cer ce am nevoie pentru ca visele, planurile, proiectele mele sa se intimple in cel mai bun mod posibil. Ma detasez de rezultat pentru ca stiu deja ca ceea ce nu are sens se blocheaza. Este important sa stim sa cerem tot ceea ce avem nevoie si sa nu traim sub influenta unor dorinte nerealiste, generate de ego. Cere ceea ce te ajuta acum. Atit.

A PRIMI – atunci cand te deschizi pentru a primi ceea ce ai nevoie, ai sansa sa observi valoarea darurilor pe care Viata ti le ofera – de la flori, complimente legate de felul cum arati, iubirea si aprecierea celor din jur. Multumeste. Atit

A REFUZA – am fost educati (educate) sa nu refuzam si sa spunem “da” oamenilor din jurul nostru, in majoritatea situatiilor. Ne incearca un sentiment de vina daca refuzam ceva sau pe cineva, pentru ca rolul de “salvator” ni se pare nobil si important. Este firesc sa oferi sprijin unei persoane care iti cere acest lucru, insa poti refuza sa participi la evenimente care nu te reprezinta, sa petreci timp cu oameni care nu te apreciaza cu adevarat, sa faci parte din grupuri cu care ai putine in comun. Cand simti ca e cazul sa spui “nu”, spune “nu”. Atit.

O persoana echilibrata foloseste cele 4 optiuni in mod egal, pe principiul 25% x 4 = 100%.

O persoana care doreste sa para draguta da 60% – gestul ei ascunzind un gol de afectiune  generat de relatiile rigide cu parintii. In esenta, ea iti comunica cum ar vrea sa fie tratata de cei din jur, iar faptul ca cei din jur nu-i raspund in acelasi mod ii cauzeaza puternice frustrari si durere. Pentru ea: 60%+15%+15%+10% fac tot 100%, insa cu ce pret !

Daca dam prea mult si cerem prea putin, nu stim sa primim si nici sa spunem “nu” – suntem autorii propriului dezechilibru emotional. De indata ce constientizam ca suntem creatorii propriei vieti si sta in puterea noastra sa ne gestionam propriile gesturi, emotii si atitudini, cei 4 “muschi” ai comunicarii devin fermi si armoniosi deopotriva si relatiile cu cei din jur cunosc un nou inceput. In aceasta situatii, ai sanse reale sa te simti conectat cu centrul fiintei tale si sa comunici … zambind.

Intilneste-te cu Viata !

PS – analizand imaginea de mai sus as spune pe scurt : DAU – o postare+un zambet, CER:  o limonada cu fructe de padure, PRIMESC : o masina (jucarie), REFUZ:  sa stau acasa in zilele insorite de august.