Ce m-a învăţat tiroidita autoimună Hashimoto?

“ Scopul meu este să-mi trăiesc viaţa ca o fiinţă mai prezentă, vibrantă, vie. Mă rog să nu treacă vreo clipă fără să fiu conştientă de ea şi să o trăiesc din plin. Ca să fac asta, trebuie să exersez.” – Oprah

La doi ani de la primirea unui diagnostic “la modă” cu un nume aparent zen – Hashimoto – pot vorbi cu detaşare despre o afecţiune a cărei incidenţă este în continuă creştere şi care necesită o abordare 360. Pot afirma cu certitudine că presiunea şi stresul sunt factori care influenţează puternic apariţia şi evoluţia bolii.

Întrebând medicul despre cauză, am primit un răspuns concis de tipul “aşa v-a fost dat”. Cred că nimic nu ne este dat pe lumea asta, ci noi suntem cei care prin modul inconştient în care trăim punem presiune pe noi decenii la rândul. Apare un moment în care este recomandabil să învăţam cum “să ne tragem sufletul”.

În acea dupa amiază de aprilie, primisem nota de plată pentru ritmul alert în care îmi trăisem viaţa, dorinţa continuă de a performa la superlativ în fiecare etapă a vieţii, căutarea excelenţei în liceu, facultate, master, viaţa de corporaţie plus multiplele provocări existenţiale din ultimii ani. Toate acestea au avut un preţ pe care corpul meu l-a plătit deja.

Am plecat cu o reţeta scurtă care includea Euthyrox-ul binecunoscut, Cetebe şi vitamina D. Din acel moment am început “viaţa mea cu Hashimoto”. Din fericire, în aceşti doi ani am trecut printr-un proces de schimbare profundă, datorat preocupărilor profesionale care dau sens şi energie vieţii mele actuale. În acest răstimp am învăţat drumul înapoi spre mine, căci asta avea să mă înveţe boala mea.

1) Medicaţia – Euthryox dimineaţa la prima oră. Este din categoria “ne-negociabil”, nimic de comentat sau de pus la îndoială. Ceea ce face diferenţa între pacienţi, este dozarea. Am pornit la drum cu doza minimă 25, care s-a dovedit a nu fi suficientă. În al doilea an, doza dublă a schimbat semnificativ rezultatele analizelor, am avut foarte multă energie şi am funcţionat excelent în fiecare zi. Pe viitor, rămane cum am stabilit…plus doze sporite de vitamina D.

2) Dieta – exista teorii care susţin că amidonul şi zaharurile ar avea un rol în provocarea şi perpetuarea tiroiditei autoimune. Momentan, am redus simţitor cantitatea de pâine şi zahăr şi cam atât. Dieta mea, de regulă include foarte multe alimente sănătoase cu mulţi nutrienţi, proteine de calitate, legume şi fructe, cafea din magazine specializate, ciocolată neagra, multă apă şi ceai.

3) Ritmul interior – am decis ca aşa cum munca are un loc în agendă, la fel şi relaxarea trebuie să devină obligatorie. Mai multe plimbari în parc, drumuri la Therme, vacanţe în locuri frumoase. Printre altele, doctorul mi-a prescris “2 ore de plajă” dimineaţa devreme, prescripţie pe care promit să o respect începând cu luna mai 2019.

Am înţeles în sfârşit, că a te relaxa nu înseamnă “a pierde timpul” ci a te iubi şi valoriza cu adevărat. Astăzi, sunt conştienta de faptul că un ciclu normal de funcţionare este de timpul: muncă focusată – pauză binemeritată (detensionare, stretching, meditaţie) – mod de funcţionare care merită aplicat zi de zi.  Proiectul ProductiviTEA dedicat oamenilor din corporaţii s-a născut din povestea mea de viaţă şi este centrat pe găsirea acelui ritm interior care îţi permite să performezi la niveluri înalte de vitalitate şi sănătate mentală.

4) Mişcarea – ani la rând am adorat tot ce înseamnă fitness, cardio, alergare. Sosise momentul să încetez să alerg la propriu şi la figurat. Într-o prima etapă, yoga şi-a facut loc în agenda mea. Ulterior, am ales să devin instructor de bodyART – o formă de mindfulness în mişcare, menită să creeze echilibru yin şi yang, ce traduce în mişcari bine structurate ritmul perfect al vieţii – mişcare – relaxare. În ultimele săptamâni sunt tot mai atrasă de Nia, o formă de dans extrem de feminină ce mă conduce pe vibraţia bucuriei. Forma ideală de miscare este cea în acord cu ritmul tău interior, cu energia pe care vrei să o cultivi şi mai ales cu starea de bine pe care aceasta ţi-o produce.

5) Practicile mindfulness – ceea ce iniţial începuse ca o parte a clasei de yoga, a devenit o tema de cercetare, o lucrare ştiinţifica în toată regula, o căutare permanentă de noi practici care merită integrate în viaţa de zi cu zi. Roata conştientizării, meditaţii ghidate de tot felul, pe durate mai lungi sau mai scurte… au devenit parte din viaţa mea actuală. Celor care cred că nu pot medita le recomand să-şi găseasca o activitate plăcută şi să fie 100% prezenţi – grpdinarit, spălatul vaselor, mers conştient, respiraţie conştientă. Toate aceste activităţi ne pun în contact cu noi înşine aici şi acum, pentru a simţi ce înseamnă să trăieşti cu bucurie clipa prezentă.

6) Tehnicile de relaxare şi hipnoza – sunt modalităţi ştiintifice de a ne pune în contact cu noi înşine, creând un nou ritm interior. Studiile au evidenţiat faptul că 15-20 de minute de autohipnoza şi relaxare practicate zilnic reduc semnificativ efectele stresului. Nevoia mea profundă de relaxare a condus la îmbogăţirea “trusei mele” cu multe tehnici ce contribuie la optimizare, focalizarea atentiei. Prin relaxare, poti intra în contact cu propriile stări affective,  ameliora stima de sine şi mai ales sentimentul de autocontrol.

 7) Psihoterapia – înseamnă a avea curajul de a descoperi sursa anxietăţii centrale. În cazul meu, tiparul “eu nu sunt suficient de bună” mă ajutase pâna la un punct, însă în mod cert se cerea alchimizat. Descoperind cum anxietatea de performanţă şi multe temeri legate de viitor mă influenţau major, am decis că sosise timpul pentru o schimbare radicală în viaţa mea.

Ce este anxietatea de performanţă şi cum se manifestă ea? Anxietatea de performanţă este acel tip de anxietate care te determina să aduni titluri, certificate, abilităţi, trăieşti teama în faţa autorităţii şi la examene. Cauţi multă validare în exteriorul tău crezând că în acest mod îţi fortifici încrederea în tine.

Toate acestea veneau de demult din copilărie…şi dacă tot pornisem pe drumul spre Sinele meu, era timpul să descopăr SURSA. Am desenat genograma familiei, mi-am explorat, procesat şi integrat relaţiile cu părinţii, am înţeles care este rolul meu în familie, în comunitate şi …am dat pagina.

Ajunsesem în punctul în care toată cunoaşterea acumulată în ultimii ani avea să lucreze în favoarea mea. Tehnicile de terapii scurte, practicile mindfulness, tehnicile de relaxare aveau să mă ajute să-mi restabilesc ritmul interior, o nouă tonalitate a vocii, un alt mod de a-mi exprima propriul adevarat. Deloc întâmplator, aceste tehnici sunt parte din repertoriul meu actual în munca de cabinet, în lucrul cu clienţii dornici de a face schimbari reale în viaţa lor.

Fără să premeditez acest lucru, am menţionat cele 7 elemente care m-au condus cu graţie spre starea stabilă, mult optimizată faţă de momentul diagnosticarii. 7 este o cifră divină, foarte legată de Dumnezeu. Credinţa în Dumnezeu şi în Viaţă există în mine în fiecare moment şi va continua să existe până la sfârlitul dansului meu cu Viaţa.

Am scris aceste rânduri pentru a vă determina să va întoarceţi spre voi înşivă, pentru a vea capacitatea de a cunoaşte şi înţelege modul de funcţionare al psihicului si a face schimbări benefice pentru sănătatea voastră fizică şi mentală. Tot ceea ce ţine de parte medicală – investigaţii, tratamente – trebuie discutat în detaliu cu un medic endocrinolog, pas cu pas.

Rolul meu este strâns legat de sănătatea mentală şi de relaţia minte corp care merită cultivată conştient. “Cred că două dintre cele mai importante cuvinte pe care le poate spune cineva nu sunt te iubesc, ci te aud “, spunea Oprah.

Subscriu 100% conştientă fiind de profunzimea ascultării pe care un terapeut adept al practicilor mindfulness o cuprinde, în special cu sufletul sau. Hashimoto este cel care m-a pus cu adevărat la treabă, la munca mea reală cu mine şi cu cei care mă vor alege ca ghid şi psiholog-psihoterapeut.

Prin prezenţă, cuvânt, respiraţie şi cunoaştere ştiu cum pot să ofer conţinere şi susţinere celor determinaţi să paşească pe drumul lor spre evoluţie personală. Dacă în corpul tău simţi frică, teamă, anxietate, panică, depresie sau trăieşti stări interioare care acţionează ca nişte bariere în calea ta, a sosit momentul să începi procesul de autocunoaştere. A te cunoaşte cu adevarat înseamnă a înţelege că sănătatea şi vitalitatea sunt rezultatul firesc al armoniei tale interioare.

În ceea ce ma priveşte, am păşit într-o etapă de viaţă în care intenţionez să mă bucur de muncă, oameni, anotimpuri, dând sens  vieţii, contribuind prin prezenţă, idei şi soluţii, cu mult curaj, integritate şi conştiinta propriei valori, aici şi acum !